Ας Επιστρέψουμε στην Ευζωία

Υγεία & Διατροφή - Φρέσκα λαχανικά

Με μια ματιά

  • Η τροφή μας καθορίζει τη σημερινή μας σωματική, πνευματική και ψυχική κατάσταση, αλλά και τις αντίστοιχες καταστάσεις στις οποίες θα είμαστε αύριο. Καθορίζει τη διάρκεια του βίου μας και την ποιότητά του.
  • “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου” έλεγε πριν είκοσι πέντε αιώνες ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης.
  • Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και πολλές άλλες ασθένειες έχουν απόλυτη σχέση με την κακή διατροφή.
  • Εάν δεν προσλαμβάνουμε τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων μας, υποσιτιζόμαστε και δημιουργούμε συνθήκες για την έλευση ασθενειών και την πρόωρη γήρανση.
  • Μόνον με την πρόληψη θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη φυσική ικανότητα του σώματός μας για αυτοΐαση, αποφεύγοντας τις πιο επιθετικές προσεγγίσεις των φαρμάκων και των εγχειρήσεων.

Υγεία και ο Ρόλος της Διατροφής

Υγεία & Διατροφή - Φρέσκα λαχανικά

Ας Πάρουμε την Υγεία στα Χέρια μας!

Η υγεία μας εξαρτάται από το τι τρώμε και το τι πίνουμε. Είναι αυτά που καθορίζουν τη σημερινή μας σωματική, πνευματική και ψυχική κατάσταση, αλλά και τις αυριανές αντίστοιχες  καταστάσεις. Από τη στιγμή που θα γεννηθούμε, θα έλεγα ακόμη και σαφώς πριν από αυτό, μέχρι τη σημερινή μας ηλικία, ο τρόπος με τον οποίο έχουμε συντηρήσει το σώμα μας είναι αυτός που καθορίζει την κατάσταση της υγείας μας. Είναι αυτός που θα καθορίσει την αυριανή κατάσταση της υγείας μας, τη διάρκεια του βίου μας, αλλά και την ποιότητά του.

Κάθε φορά που επιλέγουμε να φάμε ή να πιούμε κάτι, παίρνουμε μία σημαντική απόφαση. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει το σώμα, το μυαλό, ακόμη και την ψυχή μας, με θετικό ή αρνητικό τρόπο.

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης από την Κω, πριν είκοσι πέντε αιώνες δίδασκε τους μαθητές του λέγοντας: “η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”.

Πράγματι, έχει πια αποδειχθεί ότι η τροφή δεν είναι μόνο το καύσιμο για τον οργανισμό μας, αλλά και το φάρμακό του. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και πολλές άλλες ασθένειες είναι συνδεδεμένες, τουλάχιστον κατά ένα μικρό ή μεγάλο ποσοστό, με την κακή διατροφή.

Και Όμως Υποσιτιζόμαστε

Όταν μιλάμε για υποσιτισμό, το μυαλό μας πηγαίνει κάθε φορά στα πεινασμένα παιδιά του τρίτου κόσμου. Όμως πολλοί από εμάς, στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, υποφέρουμε και εμείς από υποσιτισμό. Όχι τον υποσιτισμό που έχει σχέση με την έλλειψη τροφής, αλλά τον υποσιτισμό που προέρχεται από τη μη ισορροπημένη διατροφή. Από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ή ακόμη και από την υπερβολική πρόσληψη άλλων. Μπορεί να τρώμε τροφή σε μεγάλες ποσότητες, αλλά να εξακολουθούμε να υποσιτιζόμαστε. Ο λόγος είναι το ότι δεν προσλαμβάνουμε κάποια συστατικά απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, ή των οργάνων μας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν εμφανίζουμε σημάδια αρρώστιας. Και βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η υγεία μας είναι σε καλή κατάσταση. Μία μέρα, εντελώς ξαφνικά, χωρίς να έχουμε ενδείξεις, θα διαπιστώσουμε ότι αποκτήσαμε υψηλό ζάχαρο ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι της σημερινής δυτικής κοινωνίας, όταν αισθανθούμε γεμάτο το στομάχι μας έχουμε την εντύπωση ότι προσφέραμε στο σώμα μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να το συντηρήσουμε. Όμως, τα κύτταρα του οργανισμού μας, μετά από ένα γεύμα επεξεργασμένων προϊόντων, γεμάτο από θερμίδες και συντηρητικά και στερούμενο θρεπτικών στοιχείων, αδυνατούν να  εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του οργανισμού. Αντίθετα, δημιουργούνται συνθήκες υποσιτισμού και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την έλευση ασθενειών και την πρόωρη γήρανση.

Η Κακή Διατροφή Εκφυλίζει τον Οργανισμό

Τα κύτταρά μας, για να τραφούν και να λειτουργήσουν, απαιτούν θρεπτικά συστατικά.  Όταν εμείς προσφέρουμε στο σώμα μας ένα καλό σε όγκο γεύμα, το οποίο όμως δεν έχει διατροφική αξία, τα κύτταρα δεν προσλαμβάνουν τα συστατικά αυτά, με αποτέλεσμα το σώμα μας σιγά σιγά να αρχίσει να εκφυλίζεται.

Τα προβλήματα αρχίζουν στη νεαρή ηλικία. Παχυσαρκία, συχνά κρυολογήματα, εξανθήματα, πόνους ή ανακατωσούρες στο στομάχι, πρησμένους αδένες, πόνους στα αυτιά και άλλα μικροπροβλήματα. Συνήθως οι γονείς δεν δίνουν σημασία, μιας και τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά τέτοια προβλήματα. Στη συνέχεια όμως, τα πράγματα χειροτερεύουν στην ενήλικη ζωή, με την αύξηση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, με μείωση της μνήμης, με πόνους στα νεφρά και στη μέση, με αναπνευστικά προβλήματα, υπέρταση, συνεχή κούραση, αυπνίες, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, κατάθλιψη, ψυχικά προβλήματα κλπ. Και αργότερα, έρχονται ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Alzheimer και η άνοια και όλα εκείνα τα σοβαρά προβλήματα τα οποία, εκτός από την υγεία, καταστρέφουν και τη ζωή του ασθενούς και των αγαπημένων του προσώπων.

Το πλείστο των περιπτώσεων των ασθενειών αυτών είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής και κακού τρόπου ζωής και μπορούν να αποφευχθούν!

Ας Γυρίσουμε στην Ευζωία!

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να επανέλθουμε στην ευζωία είναι να σταματήσουμε να δίνουμε στον οργανισμό μας τροφές χωρίς διατροφική αξία. Πρέπει να αρχίσουμε να τον τροφοδοτούμε με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ώστε να επιδιορθώσει το πρόβλημα και να αυτοεπαναδομηθεί. Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα της αυτοΐασης, όταν σταματήσουμε να του προκαλούμε τη βλάβη. Όταν δηλαδή αρχίσουμε να του προσδίδουμε τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία.

Ίσως θα πρέπει να προσπαθήσουμε προοδευτικά. Δεν είναι ανάγκη να μεταπέσουμε ξαφνικά από τον ένα τρόπο ζωής στον άλλο. Όμως θα πρέπει να κάνουμε μια αρχή. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με το να μην τρώμε αργά το βράδυ. Μετά από μια – δύο εβδομάδες, μπορούμε να αρχίσουμε να τρώμε μαζί με το φαγητό μας ή μάλλον καλύτερα πριν από το κυρίως μας φαγητό μια πλούσια πράσινη σαλάτα, χωρίς να στερούμαστε οτιδήποτε άλλο. Σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα. Αποτελέσματα στο βάρος, στην αρτηριακή πίεση, στον ύπνο μας, σε όλα. Και τότε μόνοι μας θα αρχίσουμε να μεταστρεφόμαστε όλο και περισσότερο. Δεν θα θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στον παλιό τρόπο ζωής. Γιατί η ζωή χωρίς ασθένεια, η ζωή χωρίς πόνο, η ζωή με υγεία είναι πολύ πιο όμορφη!

Η Ιατρική και ο Ρόλος Καθενός από Εμάς

Και βέβαια όλοι αναγνωρίζουμε το ρόλο της σημερινής ιατρικής και φαρμακολογίας στη θεραπεία των ασθενειών. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε στην πρόληψη. Ο δικός μας σκοπός δεν πρέπει να είναι να θεραπεύσουμε την ασθένεια την οποία θα αποκτήσουμε. Αντίθετα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε  στο να την προλάβουμε. Και αυτό θα γίνει με το να αρχίσουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή. Με το να κάνουμε μικρά και προοδευτικά βήματα για αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη φυσική ικανότητα του σώματός μας για αυτοΐαση. Μόνον έτσι θα αποφύγουμε πιο επιθετικές προσεγγίσεις για την επιστροφή στην υγεία.

Τα φάρμακα και οι εγχειρίσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν κατορθώσει να περιορίσουν τις σημερινές επιδημίες του διαβήτη, των εγκεφαλικών, των καρδιακών επεισοδίων και του καρκίνου.

Αντίθετα, μια διατροφή βασισμένη σε πλήρεις και φυσικές τροφές μπορεί να είναι απόλυτα αποτελεσματική και να περιορίσει δραματικά το ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από αυτές τις ασθένειες της δυτικής διατροφής. Ο οργανισμός για να είναι υγιής χρειάζεται λαχανικά, φρούτα, καρπούς, σπόρους, άγρια χόρτα, φύτρα κλπ. Χρειάζεται όλες οι φυσικές τροφές που περιέχουν ένζυμα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και τα άλλα θρεπτικά συστατικά, που του είναι απαραίτητα για τη συντήρησή του. Η διατροφή αυτού του τύπου μπορεί να ελέγξει, ή ακόμη και να αντιστρέψει τα αποτελέσματα ασθενειών ανθρώπων που ήδη πάσχουν.

Ας Πάρουμε την Υγεία στα Χέρια μας!

Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί μέσα από την ιστοσελίδα μας θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τη γνώση και τα πιστεύω μας για την ολιστική διατροφή, για τον ολιστικό τρόπο σκέψης και το ευ ζην. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, αν θέλουμε υγεία και ευζωία, πρέπει πρώτα από όλα να πιστέψουμε ότι η διατροφή είναι το πιο σημαντικό φάρμακο και για το σώμα και για το πνεύμα και για την ψυχή! Ότι η τροφή μας είναι το ενεργειακό μας φάρμακο! Και ότι μόνο εμείς μπορούμε να πάρουμε και πρέπει να πάρουμε την υγεία στα χέρια μας!!!

Γράψτε την εμπειρία ή τη γνώμη σας γι’ αυτά που διαβάσατε:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.